Mot slutten av 2. verdenskrig sendte vestlendingen og nazisympatøren Henrik H. et brev til Vidkun Quisling. Der foreslo han å gjøre Geilo til et senter for de «brystsyke» i Norge, dvs de som var plaget av tuberkolose, astma, bronkitt og åndenød.
Av egenerfaring mente han den krystallklare champagneluften kunne gjøre underverker mot disse sykdommene. Derfor foreslo han at det skulle bygges sanatorier, hvilehjem og sykehus i stor stil på Geilo.
Ikke nok med det, han ville bygge ut landsbyen nedover dalføret mot Kvisla. Her burde det etableres fabrikker og nye offentlige bygninger for rådhus og telefon/telegraf. I den nye byen så han også for seg torvhall, festplass, ny kirke og nytt skolehus. Kino, hoteller og kafeer, pluss nye parkanlegg skulle gjøre byen attraktiv å bo i. Brevskriveren mente også det var på plass med egne funksjonærboliger for kommune- og statsansatte, i tillegg til et eget arbeiderstrøk.
Hva om krigslykken hadde snudd og seierherrene hadde fulgt rådene i brevet og døpt om byen fra Gjeilo til Kvislingstadt?
I boka mi Dovres Utvalgte, som kommer i august, får du en smakebit på hvordan dette samfunnet kunne artet seg.
Om du vil lese hele brevet sendt til Quisling så send meg en melding på Messenger.
Kategorier: Dovre

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *